YP7P

Acest indicativ este "crescut" pentru concursuri , nimic altceva.

vineri, 1 decembrie 2017

Furtuna din septembrie in Polovragi

Dupa o perioada cam lunga in care nu am mai scris nimic , acum in decembrie , intr-o pauza competitionala am gasit timpul necesar sa povestesc despre o mica problema  in acest blog folosit in special pentru a nu uita ce anume s-a intamplat atat in concursuri cat si in momentele importante de radio.
Pe la mijlocul lui septembrie a fost anuntata o furtuna prin Bucuresti de fugea lumea sa-si ia copii de la gradinite si scoli de s-au creat ambuteiaje , dupa ce in Timisoara  fusese o furtuna cu victime. Miercuri seara se anuntase ca pornise furtuna din zona Gorjului si maturase tot in cale , prin Bucuresti nu prea a ajuns dar la Polovragi da.
In weekend am fugit sa vad daca am ceva pagube si am gasit doar la antena LZ 12-4 bratul din stanga de la reflector rupt ce statea in bobina si se agatase de alte elemente . Paguba fiind doar poliamida sau ce material folosise bulgarul materialul fiind negru. Am hotarat seara sa-i scriu bulgarului Giorgi cu care am colaborat , ambele mele antene au fost facute pe comanda (nu existau in nomenclatorul lui) si am fost multumit nu sunt Optibeamuri dar asta mi-am permis . Surpriza mare nu mi-a raspuns am fost socat si foarte dezamagit . Am vorbit si cu Dan yo9fnp de la care il stiu pe bulgar si mi-a zis ca trebuie sa raspunda dar o face mai greu , surpriza neplacuta o am si acum .
Dar trecem peste , urma sa vina WW SSB si eu nu aveam nici o antena LZ 16-3 era fara ancore cumparasem deltex si urma sa le pun iar LZ 12-4 era putin "sifonata".
M-am apucat de treaba am gasit o bara de teflon si l-am pregatit pentru antena ceea ce a fost usor . Dupa 2 weekenduri eram pregatit sa ridic pilonul . In weekendul cu pricina dupa 2 zile de lucru la antena am reusit sa pun piesa de izolare pe o ploaie si o ceata de nu vedeam muntii si incepuse si frigul de incepea sa-mi inghete degetele pe chei , urma sa vina si ceva echipa de la Craiova pe care trebuia sa-i sun sambata seara daca eu imi terminam treaba si pe la 18 i-am sunat si au venit Stefan YO7SR , Cristi YO7NK , Marian YO7BKX urma sa vina si Serge YO7SG dar a racit si nu a reusit sa vina .
Am crezut ca va fi usor cu patru oameni care sa tina de ancore si unul sa dea la manivela , dar nu e asa la mine intre baza pilonului si pilon este o diferenta de cativa centimetri poate 15 , iar dupa ce ridicam tronson cu tronson antena trebuia tinuta foarte bine ca pilonul se lasa destul de rau. Coada era opusa locului unde era Cristi asa ca tot timpul s-a stigat "Trage Cristi" . Cand aproape terminasem a inceput sa bata putin vantul nu tare dar suficient cat Stefan sa vada ca bratul antenei se misca groaznic de rau , teflonul fiind foarte flexibil , soc din nou.  Tot erau oamenii acolo trebuia sa o cobor iar la 6 m . In timpul coborarii am vazut atat de mult lasat pe o parte pilonul incat ma lasasera puterile , alea care mai erau . Il auzeam pe Marian in forfota generala ca nu mai poate , om nu prea mic de statura , dar fusese greu , groaznic de greu in timp scurt , gresisem ca nu am facut o pauza intre ridicare si coborare dar era duminica si ne grabeam sa ajungem acasa , Stefan avea treaba eu eram obosit fizic si psihic pe ceilalti nu i-am intrebat cum a fost .
Oricum le multumesc mult pentru efortul de a veni la mine intr-o duminica care a fost una din cele mai grele zile ale mele in radio atat ca efort fizic cat si psihic .
Nu stiam ce sa fac , am strans si am plecat acasa dezamagit . Seara am cautat pe net sticlotextolit si culmea am gasit intr-un magazin din Craiova care avea si site .
Luni eram la ei si am luat o bara de 1 m. Am pregatit-o si am pus-o weekendul urmator , deja aveam experienta la inaltime HI!
Acum urma sa vad ce fac cu pilonul ca acolo a fost problema diferenta foarte mare intre baza si tronsoanele pilonului . O saptamana m-am gandit doar la ce urma sa fac ca sa-mi fie usor la ridicat . Am luat un aparat de sudura de la un prieten , unul facut in fabrica pe vremuri nu piscarice din comert. Am inceput sa sudez , asta nu mai invatasem pana acum , ma mai prostisem eu acum ceva vreme dar sa stiu sa sudez nu putem spune ca stiu . Am facut un segment de pilon intermediar care sa intre in baza pilonului si care sa mai inalte sustinerea pilonului cu aproape 1 m . Am fixat segmentul de baza cu suruburi am gaurit la inaltime , am rupt spirale , am muncit pana noaptea ne-a bagat in casa , eram doar cu bga-ul . Noaptea m-am tot gandit cum sa tina suruburile mele de 6 greutatea pilonului , nu se vor indoi ? erau ele 8 dar totusi . M-am apucat de sudat am inlocuit suruburile cu bucati de teava pe care le-am sudat intre segmentul adaugat si baza pilonului ca pilonul sa stea drept si sa ridic si baza mai sus pentru siguranta . Am ancorat segmentul adaugat in cruce sa nu am probleme cu sudura si cu nimic altceva , fara probleme ca eram satul . Am inceput ridicarea in 2 eu si bga-ul in 2-3 ore am ridicat pilonul asa cum fusese initial la 16 m , totul a mers ca la carte , aveam o antena :) pentru WW .
Puteam sa-l ridic la maxim inca 2 tronsoane dar am zis ca e suficient dupa 5 weekenduri de lucru constant si sustinut prin "soare" , ploaie , ceata , frig si cand aud ca unii nu sunt in stare sa ridica un GP sau ca sunt asteptati cu cafea si totul cald calculator , trsv , final ma apuca nebunia . Iar neglijam interiorul din nou a nu stiu cata oara . Dar nu am sa vorbesc de concurs .
Vreau din nou sa le multumesc lui Cristi si Marian care au venit sa ma ajute la prima strigare precum si lui Stefan ca ma ajutat atat fizic si ca ma ajuta constant in ceea ce priveste softuri , setari , inregistrari , sfaturi si multe altele . BGA-ul ma ajuta din obligatie nu are ce face :) .
Ceva poze .

O piesa mica stricata te face sa muncesti ca un sclav saptamani intregi , faceti revizii de cate ori puteti.
Am ramas cu ceva din prezentarea Contest University Dayton a lui Tim Jellison
Use quality materials (don’t be a cheap ham!)
totul ce e de calitate e scump dar dormi linistit , eu m-am apucat sa schimb pas cu pas . 
73 ! Robert yo7lfv  / yp7p

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu